Överallt använder vi lösenord. De finns då du vill komma in på ditt mailkonto, på Facebook, Instagram, Youtube, Twitter. Ja, listan kan göras lång, men har du olika lösenord på alla dessa? Om ditt svar är nej, så är du inte ensam och jag vill därför tipsa dig om lösenordshanterare.
En lösenordshanterare är ett krypterat valv där du sparar alla dina lösenord och behöver på så sätt endast minnas ett enda lösenord. Det som låser upp ditt valv och ger dig åtkomst till alla dina lösenord. Vill du lägga på ett extra lager säkerhet till ditt valv så erbjuder de flesta lösenordshanterare 2-faktorsautentisering. Som du kan läsa mer om här.
Anledningen till att en lösenordshanterare är bra är för att du kan ha olika lösenord till alla hemsidor och sociala media-konton. Du behöver inte ha alla lösenorden i huvudet, vilket kan vara svårt när det är långa slumpade lösenord. De olika lösenord till dina konton gör även så att om någon får tag i till exempel lösenordet till ditt mailkonto så är det endast in på ditt mailkonto som personen kommer. Hade du haft samma lösenord på dina sociala medier så hade personen snabbt kunnat komma in även på dem.
Var får man tag i en lösenordshanterare?
Det finns många olika lösenordshanterare, och jag kommer enbart tipsa om de jag personligen använt och har erfarenhet av. Dessa är KeePass och LastPass.
De skiljer sig en del från varandra. KeePass är helt gratis och du sparar en databasfil lokalt på din dator eller på en molntjänst där du har alla dina lösenord. LastPass däremot är en molntjänst och har både en gratis och betalversion. Du installerar en plugin i webbläsaren på din dator och sedan sker all hantering via webbläsaren.
Vilken lösenordshanterare som fungerar bäst för dig får du helt enkelt prova dig fram till.
0 kommentarer