I huvudet på mig

Nemo sine vitio est

Latin – det utdöda språket?

av | jun 27, 2018 | Allmänt | 0 Kommentarer

latin

Under min uppväxt har jag alltid varit fascinerad av latin. Jag tycker inte ofta språk är vackra, men latin tycker jag är vackert. Det finns även en hel del citat eller ordspråk på latin som jag tycker är fina. Vi har till exempel amor vincit omnia, som betyder kärlek övervinner allt. Jag tycker även det skulle vara kul att lära mig språket. Det skulle vara riktigt häftigt att kunna säga meningar på det. Jag skulle då kunna gå runt och säga saker i stil med ”nemo saltat sobrius, nisi forte insanit”. Vilket betyder ingen dansar nykter, såvida han inte är galen. Inte så meningsfullt men ändå lite kul.

Latin var skriftspråk i det romerska riket, och under medeltiden och en tid därefter var det även det dominerande skriftspråket i Europa. Det latinet man talade skilde sig mycket från det skriftliga så man började kalla det talspråkliga latinet för vulgärlatin. Vulgär är, så klart, latin och betyder vanlig. Med tiden började dialekterna i vulgärlatinet skilja sig så pass mycket åt att de till slut blev skilda språk, (de romanska språken). Även om man nuförtiden inte pratar så mycket latin, så finns det fortfarande en plats där latinet är det officiella språket. Nämligen i Vatikanstaten, den mikrostat som ligger i Rom, Italien.

Jag tycker att man kan se latinska ord lite överallt. Framför allt så har latinet använts för att ge vetenskapliga namn på djur-, växt- och andra arter. Då tillsammans med grekiskan. Namn på sjukdomar är också ett annat exempel där man använder latin. Det finns företag som har latinska namn. De flesta känner nog till Volvo, som betyder ”jag rullar”. Vi har även Securitas som betyder ”säkerhet”.

Ingen är perfekt

Att jag har ett latinsk citat i min logga för denna sida är med andra ord inte så konstigt. Det står ”nemo sine vitio est”, vilket betyder ”ingen är utan fel”. Vilket jag tyckte kändes som ett ganska bra motto. Det är alltid bra att påminnas om att ingen är perfekt. Vi gör alla vårt bästa, och även om någon ser ut att vara perfekt så finns det ingen som är det.

Skrivet av Josefine

En helt vanlig tjej som gillar att spela datorspel, sy korsstygn, se på TV-serier, göra egna smycken och gosa med min katt.

Mer från denna kategori

Ny soffa – behövligt inköp

Ny soffa – behövligt inköp

I lördags var jag med mina föräldrar till Ikea och köpte en ny soffa till min lägenhet. Jag har varit sugen på det i några månader. Men det blev väldigt påtagligt när jag var till Ikea för någon månad sedan. Då hittade jag nämligen en soffa som var precis en sån som...

läs mer
Emile Hirsch och middag med syster

Emile Hirsch och middag med syster

Sedan jag och min syster såg Into the Wild år 2007 har vi båda tyckt att Emile Hirsh är en riktigt bra skådespelare. Att han ser bra ut gör sitt till också. Vi träffas därför lite då och då och äter middag och tittar på en Emile Hirsch film. Han gör väldigt olika...

läs mer
Midsommarafton – årets mest hoppfullaste dag

Midsommarafton – årets mest hoppfullaste dag

I fredags var det midsommarafton. Jag firade den så som jag har gjort de senaste åren; hos mina föräldrar. Tuffsan och jag åkte ut till dem redan på torsdag eftermiddag för att slippa gå upp supertidigt på midsommarafton. Det var inte kaos i trafiken där jag åkte,...

läs mer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This