I huvudet på mig

Nemo sine vitio est

Bin gör så mycket mer än vi tror

av | jun 18, 2018 | Allmänt | 0 Kommentarer

Bin

Det är nog honungsbin som de flesta tänker på när man säger bi. Även om dessa bin som tillverkar honung åt oss är många. Så finns det även bin som inte lever i en bikupa, de solitära bina. De producerar inte honung men hjälper till ändå. De hjälper nämligen till att pollinera växter, så att vi kan få frukt och bär. Det är en så stor del som nästan en tredje del av all mat vi äter som har pollinerats av bin och humlor. Vilket är ofantligt mycket, och du kan tänka dig vad som händer om bina helt försvann. Inga mer jordgubbar, hallon eller äpplen.

Vad hotar bina?

Man skulle kunna tro att det är de olika sjukdomar som drabbar tambin som är det stora hotet. Även om det bidrar är det inte det största hotet. Biodlarna har lärt sig hantera sjukdomarna, och de tamabina klarar sig ganska bra.

Sjukdomarna är däremot inte de vilda binas hot. Det finns helt enkelt för lite blommor för dem. Deras livsmiljöer utarmas och de har ingenstans att ta vägen. Detta sker genom giftiga bekämpningsmedel, och att det småskaliga odlingslandskapet förändras.

Vad kan jag göra?

Det finns flera saker du kan göra för att hjälpa bina. Du kan bygga ett bi-hotell eller en bi-holk, så att de solitära bina får någonstans att bo och lägga sina ägg. Du kan bygga en bi-vattnare så att bina har någonstans att dricka vatten. Välj ekologiska produkter så minskas användningen av bekämpningsmedel. Du kan även plantera blommor ute i din trädgård eller på balkongen så bina får fler blommor i sin närhet.

Du kan också stöda Naturskyddsföreningen, som hjälper bina i större skala. Gå in här och läs mer.

Intressant fakta om bin

  • Det finns runt 270 olika vilda bi-arter i Sverige.
  • Omkring en tredje del av de vilda bi-arterna i Sverige är med på rödalistan. Det betyder att de riskerar att försvinna på sikt då de tydligt minskar i antal.
  • Det bor ca 50 000 honungsbin i en bikupa.
  • Honungsbin kan flyga flera kilometer i jakt på blommor, de vilda bina däremot flyger endast några hundra meter från sitt bo.

Skrivet av Josefine

En helt vanlig tjej som gillar att spela datorspel, sy korsstygn, se på TV-serier, göra egna smycken och gosa med min katt.

Mer från denna kategori

Ny soffa – behövligt inköp

Ny soffa – behövligt inköp

I lördags var jag med mina föräldrar till Ikea och köpte en ny soffa till min lägenhet. Jag har varit sugen på det i några månader. Men det blev väldigt påtagligt när jag var till Ikea för någon månad sedan. Då hittade jag nämligen en soffa som var precis en sån som...

läs mer
Emile Hirsch och middag med syster

Emile Hirsch och middag med syster

Sedan jag och min syster såg Into the Wild år 2007 har vi båda tyckt att Emile Hirsh är en riktigt bra skådespelare. Att han ser bra ut gör sitt till också. Vi träffas därför lite då och då och äter middag och tittar på en Emile Hirsch film. Han gör väldigt olika...

läs mer
Latin – det utdöda språket?

Latin – det utdöda språket?

Under min uppväxt har jag alltid varit fascinerad av latin. Jag tycker inte ofta språk är vackra, men latin tycker jag är vackert. Det finns även en hel del citat eller ordspråk på latin som jag tycker är fina. Vi har till exempel amor vincit omnia, som betyder kärlek...

läs mer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This